Vinkit automaatiourakoitsijan valintaan

Mitä pitää ottaa huomioon valitessa rakennusautomaatiourakoitsijaa työmaalle?

Rakennusautomaatiolla ohjataan nykyään kaikkien omakotitaloa suurempien rakennusten ilmanvaihtoa ja lämmitystä. Rakennusautomaatio kokoaa koko talotekniikan yhteen ja on aikataulullisesti tärkeässä roolissa rakennushankkeissa, sillä RAU-työt tehdään yleensä kohteeseen viimeisten töiden joukossa.

Tilaajan kannattaa automaatiourakoitsijan valinnassa kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan. Kokosimme yhteen vinkkejä, joiden avulla löydät itsellesi sopivan urakoitsijan ja varmistat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Selvitä lähtötilanne

  • Onko kohteeseen tehty aiempia urakoita? Useimmiten vanhalla urakoitsijalla on homma hyvin näpeissä, mutta tarvittaessa kannattaa kysyä myös kokonaan uudelta toimijalta tarjousta.
  • Onko tilaajalla vaatimusta tietystä urakoitsijasta?
  • Millainen kyky urakoitsijalla on toimittaa järjestelmä? Hyviä mittareita ovat mm. RAU-hyväksynnät ja RAU-pätevyys, referenssit, henkilökunnan kokemus ja ammattitaito, järjestelmätoimittajan sertifiointi ja maine.
  • Onko tilaajalla vaatimuksia laitemerkistä tai esim. Bacnet-yhteensopivuudesta?
  • Onko urakoitsijalla kyky ja pääsy tilaajan valvomoon ja maksaako tämä työ erikseen?

Tarkista hinta ja lisäpalvelut

  • Onko urakoitsija laskenut tarjouksen suunnitelmien mukaan? Jos suunnitelmissa on tulkinnanvaraisuuksia esimerkiksi toimilaitteiden hankinnoista, saattaa se tehdä suuren eron alkuperäiseen hintaan nähden.
  • Mikä on järjestelmän lopullinen hinta? Halvin hinta ei ole aina välttämättä halvin loppuhinta. Eri järjestelmien laitteet ovat kutakuinkin samanhintaisia, jolloin kannattaa tarkistaa, onko halvempi urakoitsija vain laskenut vähemmän tunteja urakalle. Sovi mahdolliset lisätöiden hinnat etukäteen.
  • Millainen on järjestelmän elinkaari? Urakka tulee tarjota nykyaikaisella teknologialla. Paras tilanne on, jos urakoitsijalla on saatavilla laitemerkille myös tasokasta huoltopalvelua referensseineen.
  • Millaisia lisäpalveluita urakoitsija pystyy toimittamaan? Näitä ovat mm. energiansäästöpalvelut, ennakoiva huolto ja etähallinta, kuten D-Centre -palvelu.

Muista pyytää automaatio-ohjelmat itsellesi

Jos rakennusautomaatiojärjestelmään halutaan tehdä muutoksia tai lisäyksiä, tarvitaan töitä varten alkuperäiset ohjelmat. Joissain tapauksissa urakoitsijat eivät ole syystä tai toisesta suostuneet luovuttamaan automaatiojärjestelmän ohjelmia tilaajalle.

Tämä on aihe, joka usein unohtuu tilaajalta sopimuksia tehdessä. Suosittelemmekin tilaajaa liittämään uusiin sopimuksiinsa pykälän, joka velvoittaa toimittajan antamaan ohjelmat tilaajalle heidän niin vaatiessa. Ohjelmien rajoitettu saatavuus voi aiheuttaa lisä- ja muutostöitä tehdessä alkuperäiselle urakoitsijalle monopoliaseman. Se taas aiheuttaa tilaajalle odotettua suurempia kustannuksia.

DDC-Tekniikka toimittaa urakoistaan aina luovutuksen yhteydessä muistikortit, joista löytyvät ohjelmien back-up -tiedostot. Jos lisäyksiä ja muutoksia tehdessä DDC-Tekniikan palvelu ei enää ole toiveiden mukaista, on toimittajaa mahdollista vaihtaa toiseen.

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Ajankohtaiset artikkelit

Uudet toimitilat Pirkkalaan

DDC-Tekniikan uudet toimitilat ovat valmistuneet Pirkkalaan osoitteeseen Jasperintie 334 C. Rakennus sijaitsee ohitustien varrella, ja paikalle on helppo tulla sekä Tampereen lähiseuduilta että Helsingistä. Aiempiin,

Lue lisää »