Elokuussa 2021 Tampereelle avautui uusi liikekeskus Kale. Kuten nimestä voi päätellä, uusi keskus sijaitsee Kalevan kaupunginosassa, ratikkareitin varrella.
Yhteensä noin 8000 neliön liiketilassa on monia erilaisia toimintoja. Kalen avauskokoonpanoon kuuluvat ruokakauppa K-supermarket, ravintolat Pancho Villa ja Subway, Hairlekiini, Isku, Keittiömaailma sekä liikuntakeskus Elixia.
”Kale-liikekeskuksen eri järjestelmien yhteensovitus oli otettu huomioon suunnitelmissa, joten se ei tuottanut ongelmia RAU-urakassa”, kertoo DDC-Tekniikan Pauliina Rauste, joka yhdessä Jouni Hännisen kanssa vastasi Kalen rakennusautomaatiosta.
RAU-urakan DDC-Tekniikalta tilasi rakennuksen KVR-urakasta vastannut Aki Hyrkkönen Oy. Kalen rakennuttaja oli Tateco Oy ja liikekeskuksen omistaa eQ Liikekiinteistöt Oy.
”Kalen työmaalla vallitsi erityisen hyvä yhteishenki, oli mukavaa ja helppoa tehdä töitä yhdessä”, sanoo Rauste.
Iso rakennus, nopea aikataulu
Hyvä yhteishenki olikin eduksi, sillä Kalen rakennusurakan erityinen haaste oli hektinen aikataulu.
”Paikalta piti ensin purkaa vanha rakennus, sitten vasta päästiin muokkaamaan maata ja tekemään perustuksia. Varsinaista fyysistä rakennusaikaa jäi vain vajaa vuosi, mikä vaati usein ison työmassan liikuttamista nopealla aikataululla”, muistelee Sami Laine, joka toimi työmaalla Aki Hyrkkönen Oy:n puolelta.
”Kuitenkin kyseessä on iso rakennus – liiketilat, parkkihallin ja muut tilat yhteenlaskien yli 14 000 neliötä – joten myöskään talotekniikkaa ei hetkessä rakennettu.”
Laine kiittääkin DDC:tä joustavuudesta ja sopeutumiskyvystä, kun suunnitelmia piti nopeasti viedä työmaalle ja tehdä yllättäviä muutoksia RAU-ohjelmistoihin.
Ratkaisut löytyvät eikä tarvitse kysellä
Toinen talotekninen haaste oli Kalen matalahko huonekorkeus, jolloin oli mietittävä erityisen tarkasti laitteiden paikkoja, järjestystä ja tehtävä jopa putkien koukkauksia, jotta kaikki mahtuivat.
”Asiakkaat eivät toki valmiissa tiloissa huomaa mitään erityistä, mutta meille ammattilaisille se aiheutti päänvaivaa.”
Kalessa sijaitsee myös liikuntakeskus, jonka myötä taloon tuli liikuntatiloihin erityisen hyvin soveltuva erillinen ilmanvaihtojärjestelmä. Myös sen liittäminen DDC:n tekemään rakennusautomaatiokokonaisuuteen onnistui helposti.
”Ylipäätään kaikkien ison rakennuksen monipuolisten tekniikoiden yhteensovittaminen sujui DDC:ltä jouhevasti. Senkin huomasin, että heillä on hyvin ratkaisukeskeinen asenne, eli ongelmia ratkaistiin kentällä eikä jääty pohtimaan tai kyselemään”, Sami Laine sanoo.
”Ratkaisulähtöisyys on tällä alalla aina hyödyksi – eikä se välttämättä kaikilla toimijoilla ole itsestään selvyys.”