Hämeenlinnan uusi pääkirjasto avattiin yleisölle syyskuussa 2020. Kuudentuhannen neliön rakennus koki vuoden 2019 aikana täydellisen remontin, jossa sisätilat, pinnat ja talotekniikka uusittiin vastaamaan nykypäivän tarpeita. Perinteisten kirjastopalveluiden lisäksi uudesta kirjastosta löytyvät esimerkiksi editointi- ja digitilat sekä studiotila.
DDC-Tekniikka toteutti kohteen rakennusautomaatiourakan, jossa erityiseen rooliin nousi historiallinen kaupunginarkisto. Arkistoa säilytettiin koko urakan ajan rakennustyömaan sisällä. Uuden rakennusautomaatiojärjestelmän toteutuksen lisäksi DDC-Tekniikan tärkeänä tehtävänä oli pitää olosuhteet optimaalisina arkiston vanhoille kirjoille niin kosteuden kuin lämpötilan suhteen koko remontin ajan.
– Urakan alussa kaupunginarkisto sinetöitiin rakennuksen kellariin. Tila piti kapseloida eli ilmanvaihto ylipaineistaa, jotta remontti ei vaikuta kirjoihin. Tuossa vaiheessa DDC-Tekniikka hyödynsi vanhaa rakennusautomaatiota ja teki siihen muutamia muutostöitä. Laitteet vaihdettiin uusiin myöhemmin urakan edetessä, kertoo Jarkko Lemmetty, Quattroservices Oy:n aluepäällikkö.
Lemmetyn mukaan kaupunginarkiston lisäksi toinen rakennusautomaation haaste oli optimaalisten olosuhteiden luominen isoihin yhtenäisiin kirjastotiloihin.
– Kirjastossa on 1800-luvulta asti olevia niteitä, eivätkä ne kestä mitä tahansa kosteuksia tai lämpötiloja, Lemmetty kuvaa.
Rinnalla luottokumppani
DDC-Tekniikka tarjosi urakkaa yhdessä talotekniikkaurakoitsija Quattroservices Oy:n kanssa. Quattroservices kuuluu QMG-konserniin, joka on Suomen suurimpia talotekniikka-alan toimijoita. Pääurakoitsijana kohteessa toimi Skanska Talonrakennus Oy.
Hämeenlinnan kirjastoa tarjottiin KVR- eli kokonaisvastuu-urakkana, jolloin Quattroservices ja DDC-Tekniikka suunnittelivat yhdessä etukäteen, miten hanke kannattaa toteuttaa kustannustehokkaasti.
– KVR-urakan hinnoittelussa on hyvä valita kumppani jo laskentavaiheessa. Leinosen Jussi DDC:ltä oli apunamme jo alusta lähtien ja suunnittelimme yhdessä, millaisia ratkaisuja kohteessa halutaan toteuttaa. Tällaisessa hankkeessa korostuu kumppaneiden ammattitaito suunnittelunohjauksessa ja toteutuksessa. Haluamme tehdä töitä alan ammattilaisten kanssa, jolloin riskit ovat pienemmät ja kaikki voivat luottaa hyvään lopputulokseen, Lemmetty kuvaa.
Taattua laatua tutuilta tekijöiltä
DDC-Tekniikka hoiti urakassa rakennusautomaation suunnittelunohjauksen, ohjelmoinnin, käyttöönoton ja asennuksen omalla henkilöstöllä. DDC:n päässä projektissa työskentelivät konkarit: vastuuhenkilönä Anne Liukkonen ja asentajana Jari Mäenpää.
– DDC-Tekniikan kanssa oli helppo toimia ja he suoriutuivat työstä erinomaisesti. DDC on jo aiemmin tehnyt muutostöitä kirjastossa ja he tunsivat kohteen entuudestaan. Hämeenlinnan kaupungilla on DDC-Tekniikan kanssa pitkä historia, jolloin myös rakennuttaja tiesi saavansa yhteensopivan ja laadukkaan järjestelmän valvomoon, Jarkko Lemmetty sanoo.
Koko kirjaston remontti valmistui reilusti etuajassa, ja tästä on uutisoinut mm. Yle. Lemmetyn mukaan rakennusautomaatiotyöt sujuivat vaivattomasti: hankkeen aikataulu ja rakennusjärjestys mahdollistivat asennustöiden aloittamisen jo aikaisessa vaiheessa, ja DDC-Tekniikka mukautui hyvin muiden urakoitsijoiden töihin.
– DDC:n väki tuli joka kerta ripeästi paikalle, kun tarvitsimme apua. Olen tehnyt yhteistyötä DDC:n kanssa jo yli kymmenen vuoden ajan, ja heidän kanssaan on aina mukava toimia. En muista yhtään hanketta, jossa olisi tullut negatiivista palautetta DDC:n toiminnasta tai joku asia ei olisi onnistunut, Lemmetty päättää.