Rakennusautomaatio

Rakennusautomaatio – kymmenien vuosien ja satojen kohteiden kokemuksella.

Mitä on rakennusautomaatio?

Yksinkertaisuudessaan rakennusautomaatiolla tarkoitetaan rakennuksen eri toimintojen automatisointia. Rakennusautomaation päätehtävä on ollut pitkään säätää kiinteistön lämmönhallintajärjestelmiä, eli sitä, minkä lämpöistä vettä hanasta tulee, kuinka lämpöisenä patterit paahtavat ja kuinka lämmintä ilmaa ilmanvaihtokoneet tuuppaavat ulos.

Rakennusautomaatio on kuitenkin paljon muutakin: rakennusautomaatiolla pyritään luomaan kiinteistöön viihtyisä käyttäjäkokemus. Toisin sanoen:

Rakennusautomaatio toimii parhaiten silloin, kun käyttäjä ei sitä juurikaan itse huomaa eikä hänen tarvitse puuttua siihen

Eli vaikka rakennusautomaatio on rakennustyömaalla viimeisimpien töiden joukossa ja saattaa näyttää kokonaisuudessa pieneltä osalta, käyttäjän kannalta rakennusautomaatio on yksi tärkeimpiä töitä.

Yleensä kiinteistöissä automatisoidaan ilmanvaihtokoneiden toiminta, lämmönsäätely, valojen toiminta sekä esimerkiksi ovien lukitukset. Rakennusautomaation tärkeä tehtävä on myös havaita laiterikkoja muualla kiinteistön järjestelmissä ja välittää niistä hälytys eteenpäin oikeille osapuolille.

Rakennusautomaatiojärjestelmien markkinat ovat viime vuosina kasvaneet. Suurimpia syitä kasvuun ovat kiinteistöjen tiukentuneet säännökset, kasvaneet energiakulut – mikä kannustaa ekologisuuteen – sekä lisääntynyt tietoisuus ympäristöuhista.

Tulevaisuudessa siirrytään kiinteistön hallintaan

Nykyisin vallalla oleva alusta-ajattelu tulee muuttamaan myös rakennusautomaatiota tulevaisuudessa. Rakennusautomaatiojärjestelmistä siirrymme koko ajan enemmän kiinteistönhallintajärjestelmiin, joilla voidaan hallita automaation lisäksi myös muita kiinteistön järjestelmiä.

Tulevaisuudessa esimerkiksi tekoäly, IoT sekä erilaiset alustateknologiat tulevat muuttamaan rakennusautomaatioalaa Suomessa. Me DDC:llä satsaamme tietysti perusasioihin ja laatuun mutta myös siihen, että pysymme kehityksen kärjessä myös tulevaisuuden RAU-teknologian ja -ratkaisujen suhteen.

Lataa maksuton opas: Rakennusautomaation ABC

Jos olet kiinnostunut rakennusautomaation maailmasta, tilaa itsellesi oppaamme Rakennusautomaation ABC – Aloittelijan opas.

Lue lisää ja lataa opas!

Palvelumme

Me DDC-Tekniikalla huolehdimme kiinteistöjen rakennusautomaatiojärjestelmistä koko elinkaaren ajan.

Oletko ensimmäistä kertaa tilaamassa rakennusautomaatiota?

Vaikka rakennusautomaatio olisikin sinulle tuttu aihe, liittyy RAU-urakan kilpailutukseen ja ostamiseen kaikenlaista huomioitavaa. Haluamme olla avuksi ja jakaa sadoissa urakoissa kertynyttä kokemustamme kaikille.

Niinpä olemme laatineet maksuttoman oppaan Rakennusautomaatio – ostajan opas, joka sisältää hyödyllistä tietoa RAU-urakan kilpailuttamisesta, tarjousten sisällöstä ja urakoitsijan valinnasta.

Lue lisää ja lataa RAU:n tilaajan opas!

Tarjouslaskuri

Tarjouslaskuri
HUOM!

  • Huomioithan, että saamasi sähköposti on vain hinta-arvio. Tulemme ottamaan
    tarjouspyynnön jälkeen sinuun yhteyttä ja tarkentamaan tarjoustamme.

Ajankohtaiset artikkelit