DDC:n ensimmäinen työntekijä viihtyy talossa edelleen

Anne Liukkonen on automaatioalan rautainen osaaja

Anne Liukkosen 26. työsyksy DDC-Tekniikalla on hyvässä vauhdissa. Koronan takia työmaiden arkeen on tullut muutoksia, taukoja on porrastettu ja kokouksia siirretty etäkokouksiksi. Muuten hommat ovat jatkuneet tavalliseen tapaan.

Projektipäällikkönä työskentelevä Anne on tällä hetkellä vastuussa muun muassa Hämeenlinnan naisvankilan ja Tervakosken terveysaseman rakennusautomaatiourakoista. Päivät kuluvat sekä yrityksen uudella toimistolla Pirkkalassa että työmailla.

– Tässä työssä ei ole samanlaisia päiviä, ja se on tosi antoisaa. Ongelmatilanteissa joutuu oikeasti miettimään, miten ohjelma kannattaa tehdä, jotta lopputulos on kiinteistön käyttäjän kannalta hyvä, Anne miettii.

Merimaskusta kotoisin olevan Annen tie DDC-Tekniikalle sai alkunsa aikoinaan Turun seudulta. Ammattikoulun jälkeen Anne teki hetken aikaa hommia Suomen Puhallintehtaalla automaatiohuoltojen parissa.

Samaan aikaan vuonna 1994 DDC-Tekniikka oli parin vuoden ikäinen yritys, jonka Tapani Leinonen oli perustanut keskellä lama-aikaa.

–Tapsalla oli silloin pari vanhaa työkaveriani Suomen Puhallintehtaalta tekemässä yhtä projektia. He vinkkasivat, että voisin myös tulla Tapsalle hommiin.

Kahden hengen yrityksestä isojen kohteiden tekijäksi

Ensimmäisiä Annen projekteja oli Turtolan Citymarketin automaatiourakka. Kun opinnot Tampereen teknillisessä korkeakoulussa päättyivät, parikymppisen Annen työt jatkuivat DDC:llä yrityksen ensimmäisenä vakituisena työntekijänä.

– 30 vuodessa yritys on kasvanut ja arki muuttunut. Silloin tein pitkälti yksin ohjelmointia, nyt meillä on yhdeksän työntekijää. Myös laitteistot ja järjestelmät ovat menneet huimasti eteenpäin, Anne sanoo.

Vuonna 1995 rakennusautomaatiota tehtiin vanhalla Computecin laitteistolla ja Windows-pohjaiset käyttöliittymät tulivat osaksi arkea. Tätä ennen rakennusautomaation säätimet olivat direct digital control (DDC) -pohjaisia säätimiä, joista muuten yrityksen nimikin tulee.

Aikaisemmin rakennusautomaatiourakan alle kuului lämmityksen, ilmastoinnin ja valaistuksen ohjaus.

– Nykyään rakennusautomaatio on yhä enemmän myös tiedonkeruuta, älykkäitä toimintoja ja energiatehokkuuden mittaamista. Paras lopputulos saadaan, jos pääsemme jo suunnitteluvaiheeseen mukaan kertomaan oman näkemyksemme.

Työmailla automaatio on viimeinen urakka ennen rakennuksen valmistumista. Siksi automaatio-osaajilla on Annen mukaan tärkeää olla ymmärrys rakennusprojektin kokonaisuudesta.

– RAU-urakoitsija tekee ikään kuin kakun päällisen. Laitteemme tulevat aina johonkin toiseen laitteeseen kiinni. Sähköjen, putkien ja ilmanvaihdon pitää olla tarpeeksi pitkälle tehtyinä, jotta pääsemme hommiin ja pyörittämään koneita. Käytännössä kaikkien muiden pitää olla valmiita ennen kuin pääsemme tekemään.

”Meillä on hyvä porukka”

Projektipäällikön roolin lisäksi Anne on yksi yrityksen omistajista. DDC on perheyritys ja se näkyy Annen mukaan siinä, että kaikki ovat samalla viivalla ja yrityksen johto ei jakele käskyjä alaspäin.

– Meillä on hyvä porukka. Kun jollekin antaa projektin hoidettavaksi, ei tarvitse olla koko ajan katsomassa olan yli, meneekö projekti maaliin. Täällä luotetaan siihen, että hommat tulee hoidettua ilman kellokortteja.

DDC-Tekniikan kokeneimmalla työntekijällä on muutama vinkki alan loppuvaiheen opiskelijoille ja muille, joita kiinnostaa työ rakennusautomaation parissa.

– Mitä enemmän ymmärtää rakennuksen muistakin toiminnoista, kuten sähköstä, ilmasta ja vedestä, aina parempi. Tämä on hirveän monipuolista, ja pitää olla innokas oppimaan uusia pieniä asioita jatkuvasti.

Vapaa-ajalla Annen pitää liikkeessä vuosikymmeniä jatkunut kilpatanssiharrastus.

– Parhaat muistot on ulkomaan kisoista, kun tutulla porukalla on matkustettu paikkoihin, joissa ei muuten tulisi käytyä, Anne hymyilee.

 

Kiinnostuitko työstä DDC:llä? Lue lisää ja jätä yhteystietosi.

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Ajankohtaiset artikkelit

DDC-Tekniikalle myönnettiin TT-sertifikaatti

Talotekniikka-alan yrityksille suunnattu TT-sertifikaatti on myönnetty ensimmäistä kertaa rakennusautomaatiourakointiin keskittyvälle yritykselle. Sertifikaatin saa yli 50 prosentin kasvua tekevä tamperelaisyritys DDC-Tekniikka Oy. ”TT-sertifikaatin avulla pienelläkin urakoitsijalla

Lue lisää »