Automaatiourakoitsijan valinta voi olla kokemattomalle tilaajalle välillä hankalaa. Vinkeillämme löydät itsellesi sopivan urakoitsijan ja varmistat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

 

Laitteisto ja valvomo:

  • Onko tilaajalla vaatimuksia laitemerkistä tai esim. Bacnet-yhteensopivuudesta?
  • Onko kohteeseen tehty aiempia urakoita? Uudeltakin urakoitsijalta voi toki kysyä tarjousta, mutta yleensä vanhalla urakoitsijalla on homma paremmin näpeissä, jolloin lopputulos voi olla huomattavasti parempi.
  • Onko toimittajalla kyky ja pääsy tilaajan valvomoon ja maksaako tämä työ erikseen?

 

Automaatiourakoitsija:

  • Onko tilaajalla vaatimusta toimittajasta?
  • Millainen kyky toimittajalla on toimittaa järjestelmä? Hyviä mittareita ovat mm. RAU-hyväksynnät ja RAU-pätevyys, referenssit, henkilökunnan kokemus ja ammattitaito, järjestelmätoimittajan sertifiointi ja maine.
  • Onko toimittaja laskenut tarjouksen suunnitelmien mukaan? Jos suunnitelmissa on tulkinnanvaraisuuksia esimerkiksi toimilaitteiden hankinnoista, saattaa se tehdä suuren hintaeron.
  • Mikä on järjestelmän lopullinen hinta? Halvin hinta ei ole aina välttämättä halvin loppuhinta. Eri järjestelmien laitteet ovat kutakuinkin samanhintaisia, jolloin kannattaa tarkistaa, onko halvempi urakoitsija vain laskenut vähemmän tunteja urakalle. Sovi mahdolliset lisätöiden hinnat etukäteen.
  • Millainen on järjestelmän elinkaari? Urakka tulee tarjota nykyaikaisella teknologialla, ja parasta on, jos urakoitsijalla on saatavilla laitemerkille myös tasokasta huoltopalvelua referensseineen.
  • Millaisia lisäpalveluita toimittaja pystyy toimittamaan? Näitä ovat mm. energiansäästöpalvelut, ennakoiva huolto ja olosuhdevalvonta.

 

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä:

Muista myös pyytää ohjelmat itsellesi!

Jos rakennusautomaatiojärjestelmään halutaan tehdä muutoksia tai lisäyksiä, tarvitaan töitä varten alkuperäiset ohjelmat. Muutamassa tapauksessa olemme kuulleet, etteivät kaikki toimittajat ole suostuneet luovuttamaan automaatiojärjestelmän ohjelmia tilaajalle.

Tämä on aihe, joka usein unohtuu sopimuksia tehdessä. Suosittelemmekin tilaajaa liittämään uusiin sopimuksiinsa pykälän, joka velvoittaa toimittajan antamaan ohjelmat tilaajalle heidän niin vaatiessa. Ohjelmien rajoitettu saatavuus voi aiheuttaa lisä- ja muutostöitä tehdessä alkuperäiselle toimittajalle monopoliaseman. Se taas aiheuttaa tilaajalle odotettua suurempia kustannuksia.

DDC-Tekniikka toimittaa urakoistaan aina luovutuksen yhteydessä muistikortit, joista löytyvät ohjelmien back-up -tiedostot. Jos lisäyksiä ja muutoksia tehdessä DDC-Tekniikan palvelu ei enää ole toiveiden mukaista, on toimittajaa mahdollista vaihtaa toiseen.

Jaa artikkeli:

Parhaat automaatiojärjestelmät

Millaisia erilaisia rakennusautomaatiojärjestelmiä on olemassa?

Unelmatyössä projektinhoitajana

Rakennusautomaatioala vei Pauliina Rausteen mukanaan